LANDING OP DE MAAN 1969
INLEIDING

GESCHIEDENIS

LANDING OP DE MAAN 1969

ARIANE V

SPACESHUTTLES

DE LANCERING EN LANDING

RUIMTESTATIONS

DE GANG VAN ZAKEN

Hieronder staat een schema van de reis van Neil Armstrong.

  N. Armstrong

Neil Armstrong werd op 5 augustus 1930 in de boerderij van zijn grootouders geboren, vlakbij Wapakoneta in Ohio, Verenigde Staten. Toen hij opgroeide was hij geinteresseerd in vliegtuigen en al snel begon hij een carriere als piloot bij de marine tijdens de Koreaanse Oorlog (1950-53). Na zijn terugkeer trouwde hij, studeerde af op "Aeronautical Engineering" en begon experimentele vliegtuigen te testen. Dit leidde ertoe dat hij in 1962 astronaut werd.
Armstrong werd gevraagd om de Gemini 8 ruimte missie in maart 1966 te leiden. De missie moest afgebroken worden toen ze in de ruimte kwam door problemen met de brandstof. Hij kreeg NASA's buitengewone dienst medaille, omdat hij zeer dapper was geweest tijdens het ongeluk.

Armstrong werd toegevoegd aan het Apollo Project en spoedig werd hem gevraagd om een missie te leiden. Dit was Apollo 11, de eerste en gelijk ook succesvolle missie om op de maan te landen. Samen met Edwin "Buzz" Aldrin en Michael Collins vloog hij op 20 juli 1969 de ruimte in, richting de maan. Na een cirkel om de maan bleef Michael door in het moederschip terwijl Neil en "Buzz" als piloot en navigator verder gingen in de maanlander (Lunar Module), naar het maan oppervlak. De eerste man die de maanlander verliet, Neil Armstrong, liep een trap af naar het maan oppervlak en hij sprak de legendarische woorden: "It's one small step for man, one giant leap for mankind." Aldrin en Armstrong brachten ongeveer 2½ uur door op de maan. Apollo 11, met alle drie de astronauten, landde op 24 juli met succes in de Stille Oceaan.

Neil Armstrong werd professor Aerospace Engineering aan de universiteit van Cincinnati. Hij werd door veel bedrijven betrokken bij ruimte problemen en exploratie. Momenteel leeft hij enigzins teruggetrokken op een boerderij in Lebanon, Ohio.


Het vertrek

  Zondag 20 en maandag 21 juli 1969

21.00 u. (Nederlandse tijd)
De maanlander Angel vliegt op automatische piloot boven de zee der stilte. Aan boord zijn Neil Armstrong en Edwin Aldrin, die de bodem van de maan onder zich voorbij zien schuiven. Ze hebben contact met de controle-post in Houston en met hun collega Michel Collens, die aan boord van de Columbia is gebleven, het moederschip dat om de maan cirkelt.

21.15u.
Pech! De landingsplaats die door de computer is voorzien, is een krater vol rotsblokken. Armstrong neemt het commando weer over en besluit minder gevaarlijk terrein te zoeken.

21.17u.
'Hallo Houston? Hier basis der stilte. De Angel is geland'. De maanlander is geland op 6,4 km van de voorziene plaats. Alles verloopt goed.

23.20u.
Het programma voorziet voor de twee austronauten 5 uur rust. Maar ze zijn ongeduldig en vragen om toestemming om de verplichte rust te schrappen. Het antwoord is positief. Ze beginnen met de voorbereiding.


03.39u.
Het luik van de maanlander gaat open. De televisie camera's op de poten van de maanlander beginnen te draaien. Op aardehouden 600 miljoen mensen hun adem in. Dan verschijnt een wittefiguur.


03.56.20u
Neil Armstrong daalt stap voor stap de ladder af. Dan zet hij voorzichtig zijn linkervoet op de grond. Op dat ogenblik spreekt hij de historische woorden: 'Dit is een kleine stap voor de mens, maar een reuze sprong voor de mensheid.'

04.00u
Terwijl de mensen op aarde ademloos toekijken, doetArmstrong enkele stappen rond de maanlander. De met zwart stofbedekte grond is steviger dan men dacht. Zijn voeten zakken 1,25 cm diep weg. Ze laten duidelijke voetafdrukken achter.

04.15u.
Ook Aldrin komt nu uit de kabine en zet zijn eerste stappen op de maan. "Het is mooi mooi mooi, een prachtige verlatenheid!" ,roept hij uit.

4.35u.
De twee astronauten halen de Amerikaanse vlag te voorschijn en drukken die zachtjes in de maanbodem. Daarna veranderen ze in kangaroes. Met grote sprongen verkennen ze de omgeving. Op de maan weeg je zes keer minder dan op de aarde!

4.45u.
'Hallo daar op de maan? Horen jullie me?' Op de tv-schermen verschijnt het portret van Richard Nixon, president van de Verenigde Staten. Hij praat met de twee astronauten op de maan.

4.55u.
Genoeg gepraat. Aan de slag nu! De mannen beginnen maanstenen te verzamelen. Die nemen ze mee naar aarde om ze te laten onderzoeken.


6.11u.
Nadat ze meetinstrumenten hebben geplaatst, keren Armstrong en Aldrin terug naar de maanlander.

18.54u.
De maanlander vertrekt van de maan. De austronauten laten niet alleen hun voetafdrukken achter, maar ook veel andere sporen van hun aanwezigheid: een olijftak als symbool voor vrede, een mini-disk met berichten van 72 staatshoofden van tal van beroemdheden, zoals paus Paulus de VI, medailles van Joeri Gagarin... Maar ook laarzen, camara's, filmdoosjes en gereedschap.

22.35
De maanlander wordt aan de Columbia gekoppeld. Armstrong en Aldrin vinden hun collega Collins terug. Met z'n drieen keren ze terug naar aarde. Ze reizen met een snelheid van 3900 km per uur. Toch zouden ze pas 23 juli terug zijn.





De eerste stap op de maan
 

Neill Armstrong op de maan