De gang van zaken
INLEIDING

GESCHIEDENIS

LANDING OP DE MAAN 1969

ARIANE V

SPACESHUTTLES

DE LANCERING EN LANDING

RUIMTESTATIONS

DE GANG VAN ZAKEN

Wat hebben we gedaan?
Wij hebben op dit moment al heel wat gedaan.
Wij hebben in boeken die wij van onze begeleider hebben gekregen heel wat informatie gevonden en die wij zeker op deze site gaan zetten.
Toen wij op school aan dit werkstuk mochten werken, waren we vooral bezig met een onderzoek: hoe kan je zelf een raket maken?
Jorn had een keer op TV gezien hoe je dat heel simpel kon maken. Met een gewone Cola fles.
Het is heel simpel. Je doet wat water in de fles, niet te veel. Maar de hoeveelheid is natuurlijk per grootte van de fles heel anders. Hoe groter de fles, hoe meer water je er in kan doen. Als je dat dan hebt gedaan doe je er een kurk in en nog een heleboel andere dingen. Hier houden we het bij want anders hebben we later niks meer te vertellen over ons onderzoek.
Na dit onderzoek hebben we een conclusie kunnen trekken. Deze conclusie geven wij hier nog niet, dat komt pas op een andere deel van deze site.

Bij de tweede mogelijkheid die wij van school kregen om aan je werkstuk te werken, zijn wij naar de stad gegaan. Wij waren al eerder van plan om een echte raket te kopen via een site. Maar na verder onderzoek overschreed het toch het budget en ging dat niet door. Dus toen waren we van plan om naar een modelwinkel te gaan, kijken of die wat hadden.
Nadat we naar een modelwinkel waren gegaan in Haarlem, en er achter waren gekomen dat ze daar geen raket modelletjes verkochten met een echte motor en de hele mikmak. Gingen wij naar een winkel in Bloemendaal. Daar zijn we ook niet veel wijzer van geworden, want daar hadden ze ook niks.
Het regende tegen die tijd al een beetje vervelend, dus toen namen we het besluit om terug naar school te gaan en daar dan eventueel in de mediatheek wat op te zoeken. Die kans kregen we niet, om wat in de mediatheek op te zoeken. Alle computers waren bezet en dat was hetzelfde met de computers in het computerlokaal.

Bij de derde keer hebben we veel gedaan aan het zelf bouwen van een raket. We hebben meer gewerkt in het technieklokaal


Een ander verhaal
6 januari 2003, ongeveer 20.00uur. Buiten is donker, koud en er schijnt weinig leven te zijn. Maar daar doet zich licht branden. Er is iemand actief! Iemand met een vindingrijke geest. Het is een persoon die eerder deze dag een stop voor een wielrenfietsstuur heeft gekocht. Iemand die een paar uur geleden samen met zijn vader heeft zitten knutselen op de zolder om alles in orde te maken. Hij is hem daar erg dankbaar voor.
Deze examenscholier laat zich zelfs door dit barre weer niet kennen, en gaat alles doen wat in de naam voor de wetenschap is. Hij haalt een ouwe vertrouwde fles uit de schuur, samen met een fietspomp en wat blokken houd. Het licht gaat uit, en de deur dicht. Het gekraak van sneeuw is in de duistere stilte goed te horen. Een lantaarnpaal maakt genoeg licht om de hele parkeerplaats goed te zien.
De jongen plaatst de blokken, sluit de fietspomp op de fles aan en legt de fles in de gewenste positie. Het pompen begint. Het borrelen van water is te horen, ook het geluid van ontsnappende lucht is goed te horen. Maar er gebeurt niks. De jongen gaat terug het warme huis in en overlegt het met zijn trouwe vader. Na wat kleine aanpassingen gaat hij weer de kou in. Na bij de lanceerplek aangekomen te zijn, sluit hij weer de fles aan de fietspomp vast.
Weer begint hij te pompen. Nu is het geluid van borrelend water duidelijker en luider. Het is een vertrouwd geluid voor hem. Na een aantal keer pompen kijkt de jongen naar de stop die in de fles zit. Hij ziet niet duidelijk of hij eventueel al wat naar achter is geschoven. Een klein tikje was genoeg voor de fles om weg te schieten. Het ging allemaal zo snel dat de jongen de fles zo kwijt was en hem niet meer kon zien. Hij besloot te wachten en goed te luisteren. Na ongeveer 3 of 5 seconden hoorde en zag hij de fles vallen. Bijna tot de overkant van de parkeerplaats!
Hij snelde zich naar de crashsite en keek terug naar het lanceerplatform. Hij begon zich af te vragen hoe ver hij zou zijn geschoten. Dus begon hij de stappen te tellen. Na weer terug gekomen te zijn bij het begin punt had hij 31 stappen geteld! Dit was voor hem een nieuw record. Wel 3 tuinen verder.
Nu zit hij dit op zijn kamer te typen en is van plan om snel naar boven te gaan zodat u dit allemaal kan lezen --> geen dank. Ik doe het graag nog een keer.

Jorn

Zo staan de zaken er nu voor, maar dit verandert natuurlijk binnen de kortste keren. Blijf kijken voor verdere ontwikkelingen

Waterraket

De raket die wij maken valt in het niets met de speeltjes van Sadam. Wij maken een waterraket. Het is een raket die wordt voortgedreven op water.
Hoe werkt het? Heel simpel.
Je vult de fles met water. Dit dient als je aandrijfstof. Vervolgens stop je er een kurk of een stop erin. Zorg ervoor dat hier een gaatje in zit. Door dat gaatje doe je een ventiel. Dit ventiel sluit je aan op een fietspomp.
Je zet je fles in een hoek van 45 graden of je zet hem gewoon rechtop. Nu kan je beginnen met pompen. Wat je hiermee doet is het volgende: je bouwt de druk boven het water op. Je krijgt hierdoor 2 tegenwerkende krachten. Je water duwt je stop uit de fles, waardoor je fles meters hoog de lucht in schiet.
Dit heeft allemaal te maken met een idee van Newton. Stel je zit op een rolstoel met 3 zakken tuinaarde op je schoot. Je gooit een zak weg. Wat gebeurt er? Je rol achteruit. Door de tegenwerkende krachten. Dit is hetzelfde met de waterraket.

Voor meer vragen over onze raketten kun je bij ons terecht.


22:21--> De laatste puntjes zijn op de i gezet... nog anderhalf uur en de grote dag is aangebroken... VALENTIJN!! Maar dat is niet alles... morgen tonen wij met veel trots ons sectorwerkstuk...! We willen graag dit stukje toch nog een beetje op-eren aan 5 personen.

Op de eerste plaats Dhr. Molenaar voor de vele steun en tijd die hij in het proces heeft gestoken
Op de tweede plaats Dhr. van Krieken voor vele tips en de welberoemde foto
Op de derder plaats Dhr. Waleveld voor natuurlijk het leiden van het sectorwerkstuk en het lenen van de compressor (die geen zin had om mee te werken, dus HEM bedanken we niet!!)
Op de vierde plaats Dhr. Rijpma voor het stand-by staan en de VLA-TIP(Pepijn kreeg de tip om naar Albert-Heijn toe te gaan om daar bedorven vla te halen wat moest dienen voor vloeistof in de raket--> dit hebben we trouwens NOOIT gedaan!)
EN op de vijfde plaats.. Mevrouw van der Zee, omdat we de afgelopen weken in haar lokaal mochten werken op de maandag-morgen.